Klacht aan je beugel?

Bij klachten aan je beugel verzoeken wij je altijd contact op te nemen met onze praktijk. Indien nodig zullen wij dan tijd plannen bij de volgende controle om de klacht te verhelpen of een extra tussentijdse afspraak hiervoor met je maken. Sommige klachten kun je zelf (tijdelijk) verhelpen. Hieronder beschrijven we de meest voorkomende klachten:

Een los slotje

Als er een bracket (slotje/blokje) los is gekomen, neem dan contact op met onze praktijk. Mocht dit buiten onze openingstijden gebeuren, dek dan eventueel het blokje tijdelijk af met een stukje was of suikervrije kauwgom wanneer de losse bracket klachten geeft.

Losse spalk

Als het spalkje achter je tanden los gaat, bel of mail dan de praktijk die de spalk heeft geplaatst voor een beoordeling. Als het in het weekend gebeurt, dan mag het wachten tot na het weekend. De orthodontist kan beoordelen of het gerepareerd of vervangen moet worden. In sommige gevallen laat de gebitssituatie het repareren of vervangen van een spalk niet toe. Een uitneembare retentiebeugel is dan een goed alternatief.

Er prikt een draadje van de beugel

Wanneer er een draadje prikt, neem dan contact op met onze praktijk. Mocht dit buiten onze openingstijden gebeuren, probeer de draad dan af te dekken met een stukje was of suikervrije kauwgom. Als dit niet lukt, knip de draad achter de hoektand af met een scherpe nagelknipper en neem het achterste draaddeel uit de mond. 

Een blaar als gevolg van de beugel

Aan een nieuwe beugel moet je mond altijd wennen. Blaartjes horen hier helaas soms de eerste weken bij. Bij de vaste beugels kun je eventueel irriterende delen afdekken met een beetje was of suikervrije kauwgom. Ook bij uitneembare beugels kunnen blaren ontstaan. Mochten hierbij de klachten na de eerste week niet afnemen, neem dan contact op met onze praktijk. Mocht dit buiten onze openingstijden gebeuren, dan kunnen uitneembare beugels tijdelijk uit blijven.

De elastieken zijn op

Het niet (kunnen) dragen van de elastieken kan een behandeling onnodig verlengen. Mocht je elastiekjes op zijn, loop dan even bij ons binnen. Het is niet nodig hiermee te wachten tot de volgende afspraak. 

Een uitneembare beugel is kapot of kwijt

Als een uitneembare beugel kapot is, neem dan contact op met onze praktijk. Wij zullen dan in de meeste gevallen een extra tussentijdse afspraak met je maken. Tijdens deze afspraak zullen we beoordelen of het nodig is de beugel te (laten) repareren of te vervangen.

 

Voor ernstige pijnklachten buiten praktijkuren die niet tot de volgende dag (of in het geval van een weekend tot maandag) kunnen wachten hebben enkele Friese orthodontisten een onderlinge klachtendienstregeling afgesproken. De tekst op ons antwoordapparaat vermeldt de orthodontist die de betreffende week dienst heeft met zijn telefoonnummer. Veel probleempjes kunnen telefonisch worden opgelost. In een enkel geval zult u de orthodontiepraktijk moeten bezoeken. Op deze manier kunt u bij ernstige complicaties toch altijd geholpen worden. Is het niet in Drachten, dan wel in Sneek, Heerenveen of Leeuwarden. 

De volgende orthodontiepraktijken in Friesland onderhouden de avond-, weekend- en vakantie-klachtenopvangregeling:

Leeuwarden

B.D. van der Meulen en A.J. Schoeman
Orthodontiepraktijk Leeuwarden
Schrans 57-59, 8932 NB Leeuwarden 
Telefoon: (058) 28 87 555

Sneek

M. Borsje en A. Veenema
Bredyk 1, 8601 ZD Sneek
Telefoon: (0515) 41 16 46

Heerenveen

S.C. Boxum en L.N.J. Fabels
Orthodontiepraktijk Heerenveen
Lanenburg 3-4, 8441 GP Heerenveen
Telefoon: (0513) 62 10 57

Drachten

A.Y. de Kleine en J.K. Dusseldorp
Orthodontiepraktijk Drachten
Gauke Boelensstraat 6, 9203 RM Drachten
Telefoon: (0512) 51 85 24

 • Een verwijzing voor de orthodontist ontvangen? Of wenst u oriĆ«nterend informatie over een beugelbehandeling?

 • Klacht aan je beugel?

 • Speciaal voor kinderen

 • Bij Orthodontiepraktijk Drachten zijn beide orthodontisten lid van de Nederlandse Vereniging van Orthodontisten.  Kwaliteitsei...

  Lees meer
 • Zorgverzekering

  Zorgverzekering

  De tarieven voor orthodontie zijn wettelijk vastgesteld en zijn dus overal gelijk.

  Lees meer
Meer nieuws