Samenwerking met andere deskundigen

 

Tandarts

De belangrijkste samenwerking vindt plaats met de tandarts. Elke patiënt heeft een eigen tandarts die de patiënt begeleidt bij het onderhouden van een goede mondgezondheid. Dit is belangrijk voorafgaand aan, gedurende en na de beugelbehandeling. De orthodontist werkt daarom nauw samen met uw eigen tandarts. De tandarts kan de orthodontist bijvoorbeeld vragen onregelmatigheden te corrigeren zodat het gebit beter te reinigen is. Ook kan de tandarts de orthodontist verzoeken het gebit te corrigeren, voordat hij bijvoorbeeld facings of een implantaat kan plaatsen. De beugelbehandeling is hierbij voorbereidend aan het latere werk van de tandarts. Ook kan de vorm van tanden of kiezen ervoor zorgen dat er geen goed resultaat met alleen een beugelbehandeling bereikt kan worden. In overleg met de orthodontist kan de tandarts dan bijvoorbeeld smalle tanden verbreden of korte tanden verlengen. De samenwerking tussen tandarts en orthodontist zal dan leiden tot een optimaal eindresultaat.

 

Kaakchirurg

Ook met kaakchirurgen werkt een orthodontist regelmatig samen. Bijvoorbeeld wanneer voor een chirurgische ingreep eerst het gebit rechtgezet moet worden. De orthodontist plaatst dan voorafgaand aan de chirurgische ingreep een beugel. Daarna corrigeert de kaakchirurg de stand van de kaken met een kaakoperatie. Tevens werkt een orthodontist nauw samen met de kaakchirurg bij de behandeling van tanden en kiezen die niet doorkomen. De kaakchirurg legt dan de tanden en kiezen vrij. De orthodontist zet deze tanden en kiezen met een beugel netjes in de tandboog. Bij Orthodontiepraktijk Drachten zijn regelmatig spreekuren met de kaakchirurgen waarbij we uitgebreid informatie uitwisselen en hierdoor de behandelplannen kunnen optimaliseren.

 

Logopedist

Het tijdig afleren van afwijkende mondgewoontes bij kinderen is belangrijk voor een goede functie van het gebit. Voor problemen aan het gebit die te maken hebben met afwijkende mondgewoonten overleggen wij met de logopedist. Dit kan vooraf, gedurende of na de orthodontische behandeling. Een behandeling bij de logopedist kan de orthodontische behandeling ondersteunen en komt de stabiliteit van het eindresultaat soms te goede.

 • Een verwijzing voor de orthodontist ontvangen? Of wenst u oriĆ«nterend informatie over een beugelbehandeling?

 • Klacht aan je beugel?

 • Speciaal voor kinderen

 • Bij Orthodontiepraktijk Drachten zijn beide orthodontisten lid van de Nederlandse Vereniging van Orthodontisten.  Kwaliteitsei...

  Lees meer
 • Zorgverzekering

  Zorgverzekering

  De tarieven voor orthodontie zijn wettelijk vastgesteld en zijn dus overal gelijk.

  Lees meer
Meer nieuws