Wat is een orthodontist?

Een orthodontist is de tandarts-specialist voor beugels en beugelbehandelingen. Hij begeleidt de groei en ontwikkeling van de kaken en tanden. Veel kinderen zijn onder behandeling bij een orthodontist, maar ook steeds meer volwassenen kloppen bij deze specialist aan. Orthodontisten doen meer dan alleen tanden rechtzetten. Ze houden zich ook bezig met het beïnvloeden van de groei van de kaken zodat een harmonieus gelaat ontstaat. Daardoor weten zij het meest over het samenspel tussen scheve tanden, kaakgroei en de functie van het gebit. 

Een orthodontist heeft eerst zes jaar aan de universiteit gestudeerd om tandarts te worden. Daarna heeft hij/zij nog vier jaar aan de universiteit verder gestudeerd om specialist te worden in de orthodontie. Iemand is dus pas orthodontist na minstens tien jaar studie aan de universiteit. Orthodontisten zijn ingeschreven in het specialistenregister van orthodontisten. Ook zijn zij terug te vinden in het BIG-register als ‘specialist in de dento-maxillaire orthopedie’. Een orthodontist houdt zich niet meer bezig met het werk van tandartsen. Een patiënt die bij de orthodontist komt voor een beugel behoudt dus nog steeds zijn eigen tandarts. Er zijn ook tandartsen die zich bezighouden met beugels. Maar de tandarts heeft géén extra vierjarige opleiding aan de universiteit gevolgd en is dus geen orthodontist.

 • Een verwijzing voor de orthodontist ontvangen? Of wenst u oriĆ«nterend informatie over een beugelbehandeling?

 • Klacht aan je beugel?

 • Speciaal voor kinderen

 • Bij Orthodontiepraktijk Drachten zijn beide orthodontisten lid van de Nederlandse Vereniging van Orthodontisten.  Kwaliteitsei...

  Lees meer
 • Zorgverzekering

  Zorgverzekering

  De tarieven voor orthodontie zijn wettelijk vastgesteld en zijn dus overal gelijk.

  Lees meer
Meer nieuws