Wordt een beugel vergoed?

De kosten van een beugel worden vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit en zijn bij zowel orthodontisten als tandartsen gelijk. Vaak kiezen patiënten er daarom voor de beugelbehandeling bij de specialist uit te laten voeren. Orthodontie wordt helaas vrijwel nooit vanuit de basisverzekering vergoed, ook niet bij kinderen. Er zijn echter uitzonderingen, de orthodontist kan dit beoordelen en in enkele gevallen aanvragen. Het gaat dan meestal om aangeboren afwijkingen aan het gezicht of ernstige afwijkingen in de tand- en/of kaakstand. Meestal is er voor de behandeling van deze afwijkingen ook chirurgie nodig.

De vergoeding van de meeste orthodontische behandelingen komt uit de aanvullende verzekering. Voor kinderen tot 18 jaar is dat vaak goed te verzekeren. Voor volwassenen is de dekking beperkter. Voor kinderen wordt vaak 80%, soms 100% van de kosten vergoed. 

Op de website van de Vereniging van Orthodontisten (www.orthodontist.nl) staat een overzicht van de vergoedingen voor orthodontie door de verschillende zorgverzekeraars, zowel voor kinderen als volwassenen. Orthodontie in Nederland is niet duur (prijsniveau Polen) en goed verzekerbaar.

Wij raden u aan voor de orthodontische behandeling goed te informeren bij uw verzekeraar of en welke kosten van de orthodontische behandeling worden vergoed.

 • Een verwijzing voor de orthodontist ontvangen? Of wenst u oriĆ«nterend informatie over een beugelbehandeling?

 • Klacht aan je beugel?

 • Speciaal voor kinderen

 • Bij Orthodontiepraktijk Drachten zijn beide orthodontisten lid van de Nederlandse Vereniging van Orthodontisten.  Kwaliteitsei...

  Lees meer
 • Zorgverzekering

  Zorgverzekering

  De tarieven voor orthodontie zijn wettelijk vastgesteld en zijn dus overal gelijk.

  Lees meer
Meer nieuws