Vragen over orthodontie

Bij Orthodontiepraktijk Drachten kunnen we ons voorstellen dat bij het nemen van een beugel dit veel vragen kan opleveren. 
Hieronder vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen.

  • Wat kost een beugel?

    Het is vooraf moeilijk te zeggen hoeveel een orthodontische behandeling kost. Dit is onder andere afhankelijk van de ernst van de afwijking, het type beugel en de medewerking van de patiënt. Een orthodontische behandeling kost gemiddeld ongeveer €2.500. Na het bespreken van het behandelplan krijgt u een kostenbegroting thuisgestuurd.

  • U heeft een beugel nodig. Wat nu?

    Meestal is het de tandarts die als eerste ziet dat je tanden niet goed staan. Hij zal je dan doorverwijzen naar een orthodontist. Maar het is ook mogelijk dat je zelf naar een orthodontist gaat als je niet tevreden bent met de stand van je tanden. Tijdens het eerste bezoek zal de orthodontist beoordelen of je een beugel nodig hebt. De orthodontist zal in je mond kijken en daarbij vooral letten op de stand van de tanden en kiezen en verder zal hij/zij letten op de ontwikkeling van je gebit. Hij/zij zij zal ook letten op het profiel van je gezicht. De orthodontist zal beoordelen welke kaak-en/of tandafwijking je hebt en inschatten hoe en wanneer dit het beste behandeld kan worden. Als de orthodontist denkt dat je bijna klaar bent voor behandeling zullen er gegevens verzameld worden om een orthodontisch behandelingsplan op te stellen. Er worden dan röntgenfoto's, gewone foto's en afdrukken genomen. Na het bestuderen van de verzamelde gegevens zal de orthodontist je precies kunnen vertellen welke behandeling geschikt is voor jou en hoe lang deze ongeveer gaat duren en wat de verwachte kosten zijn voor de behandeling. Soms is het nog niet het geschikte moment om te starten, dan zul je over een bepaalde tijd opgeroepen worden om de wisseling van je tanden en kiezen verder op te volgen. Het verzamelen van de gegevens zal dan op een later tijdstip gebeuren.

  • Welke soorten beugels zijn er?

    Er zijn verschillende soorten beugels, die elk een specifiek effect op het gebit hebben. De meest gebruikte beugels in onze praktijk zijn

    • de vaste beugel (de "blokjesbeugel)
    • de activator (de "blokbeugel")
    • de buitenbeugel
    • de plaatbeugel
    • de retentiebeugel

    Om de stand van de kaken tijdens de groei nog te veranderen kunnen de buitenbeugel, de activator en de vaste beugel met elastieken gebruikt worden. Om de positie van de tanden en kiezen te veranderen kan de vaste beugel, de plaatbeugel of de beugel worden gebruikt. In mindere mate is hiervoor de activator geschikt. De orthodontische behandeling begint meestal met het dragen van een activator, buitenbeugel of een plaatbeugel om de grote lijn en de kaakstand te corrigeren. Daarna wordt vaak overgegaan op vaste apparatuur voor de finishing touch. Na afloop worden er spalkjes achter de boven- en ondertanden gelijmd en soms is er 's nachts nog een retentiebeugel, een losse beugel, nodig.

  • Wat doet een beugel eigenlijk met uw gebit?

    Een beugel kan in het algemeen zorgen voor:

    1.Het aanpassen van de stand van de kaken

    2.Het verplaatsen van tanden en kiezen.

     

    Aanpassen van de stand van de kaken

    Een beugel kan enkel de groei van de kaken "stimuleren" wanneer iemand nog in de groei is. Meestal zijn meisjes eerder uitgegroeid dan jongens. Bij meisjes stopt de lengtegroei meestal rond 12-13 jaar, terwijl dit bij jongens rond 13-14 jaar is. Als je volgroeid bent, kun je de stand van de kaken ook nog veranderen, alleen moet dit dan door de kaakchirurg gebeuren. Door middel van een kaakoperatie kan de kaakchirurg zowel de boven-als onderkaak naar voor, achter, omhoog of omlaag verplaatsen.


    Verplaatsen van tanden en kiezen

    Tanden en kiezen worden door de beugel verplaatst door er een constante kracht op uit te oefenen. Dit kan door de combinatie van blokjes en een draad, door de elastieken die je moet dragen of door de veertjes in de plaatbeugel. Voor tandverplaatsing speelt leeftijd geen rol. Het verplaatsen van tanden is ook op volwassen leeftijd nog goed mogelijk.

  • Is een beugel pijnlijk?

    Na het plaatsen en telkens na de maandelijkse controles kunnen de tanden enkele dagen gevoelig zijn. Het is dan verstandig zachter voedsel te nemen. Eventueel kun je een pijnstiller nemen: bij voorkeur paracetamol. De eerste week na het plaatsen van de beugel kun je ook last hebben aan de binnenkant van je wangen en lippen, omdat deze niet gewend zijn aan de beugel. Je kunt op de delen van de beugel die scherp aanvoelen wat was leggen, die je na het plaatsen van de beugel hebt meegekregen.

  • Hoelang en wanneer draagt u een beugel?

    Deze vraag is moeilijk algemeen te beantwoorden. De gemiddelde behandelduur is ongeveer 20 maanden, maar dit hangt van verschillende factoren af zoals de ernst van de afwijking en van de medewerking van de patiënt. Bij de bespreking van het behandelplan zal de orthodontist kunnen vertellen hoe lang de behandeling voor u zal duren.

  • Hoe wordt een uitneembare beugel het beste gereinigd?

    Als je een uitneembare beugel hebt, kun je deze het beste na elke maaltijd poetsen met een tandenborstel zonder tandpasta. Mocht er zich veel tandsteen op vastzetten, dan kun je de beugel in een bakje met schoonmaakazijn en lauw water leggen.

  • Kan ik alles eten?

    Eet liefst geen taai, hard en kleverig voedsel. Je beugel gaat hierdoor kapot en het voedsel is moeilijk te verwijderen van de beugel. Als je toch harde dingen wilt eten, is het verstandig dit in stukjes te snijden en met je kiezen op te eten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan appels en stokbrood.

  • Is een beugel leeftijdsgebonden?

    Tanden verplaatsen kunnen we op elke leeftijd. Het beïnvloeden van de kaken kan enkel op jonge leeftijd, omdat je dan nog in de groei bent. Is er een grote afwijking in stand tussen de boven-en onderkaak dan kan het bij volwassenen voorkomen dat er een gecombineerde orthodontische-chirurgische behandeling noodzakelijk is.

  • Waarom een beugel?

    Indien er functionele problemen zijn, is dit natuurlijk een reden voor een beugel. Ook kan het zijn dat je d.m.v. een beugel problemen in de toekomst kunt voorkomen. Een andere belangrijke reden om een beugel te nemen, is er goed uit willen zien. Iedereen wil voor zichzelf of voor zijn kinderen rechte tanden en een mooie glimlach. Scheve tanden zijn ook moeilijker te poetsen wat een groot risico op tandbederf geeft. Sommige afwijkingen geven kauwproblemen of versnelde slijtage van de tanden. Andere tand en/of kaakafwijkingen kunnen spraakproblemen veroorzaken.

  • De retentiefase is de fase van de behandeling waarin er geen actieve kracht meer op je tanden gezet wordt. Je tanden staan nu in de goede positie en we willen deze goede positie behouden. Dat doen we door spalken aan de achterkant van je tanden te bevestigen met lijm. Dit spalkje of retentiedraadje laten we het liefst zo lang mogelijk zitten. Als je merkt dat je spalk los zit of je denkt dat er toch een verandering optreedt in de stand van je tanden, moet je even een afspraak maken om dit na te laten kijken. Meestal wordt er ook een uitneembare beugel gemaakt om de tanden op zijn plaats te houden. Deze  uitneembare retentiebeugel moet dan  ’s nachts gedragen worden en kan na 1 of 2 jaar afgebouwd worden.

 

  • Een verwijzing voor de orthodontist ontvangen? Of wenst u oriĆ«nterend informatie over een beugelbehandeling?

  • Klacht aan je beugel?

  • Speciaal voor kinderen

  • Bij Orthodontiepraktijk Drachten zijn beide orthodontisten lid van de Nederlandse Vereniging van Orthodontisten.  Kwaliteitsei...

    Lees meer
  • Zorgverzekering

    Zorgverzekering

    De tarieven voor orthodontie zijn wettelijk vastgesteld en zijn dus overal gelijk.

    Lees meer
Meer nieuws